Analysen utføres ved

Sentrallaboratoriet, Bodø Tlf. 75 57 83 50

Prøvemateriale / prøvemengde

Serum 1 mL

Prøvetakning/prøvebehandling/forsendelse

Ved sesongallergier og vanlige allergier: Ta prøven når pasienten har mest plager eller like etter (2 uker - 2 måneder).
Ved penicillinallergi og andre medikamentallergier: Ta prøven 2-3 uker etter reaksjonen og innen 6 måneder.

Serum oppbevares 1 mnd for evt. etterrekvirering.
Tester som ønskes i tillegg til det som står på vårt analyserepertoar føyes til på rekvisisjonen og videresendes av oss til aktuelt laboratorium.
Analyserepertoaret finnes på rekvisisjonsskjemaet.

Holdbarhet

7 dager i kjøleskap

Analysemetode

Kjemiluminescens

Analyseringsintervall / hyppighet

Hverdager

Referanseområde

< 0,10 x10E3 IU/L

Indikasjoner, tolkning og referanser

Merknader

Dersom pasienten bruker biotintilskudd kan man se falskt for lave resultater. Dersom slik interaksjon mistenkes bør man ta ny prøve etter seponering av biotin.

Ved rekvirering av uvanlig mange allergener må man påberegne ekstra prøvevolum.

S-Inhalasjonspanel, Ip8:
Screening for spesifikke IgE mot hund, katt, midd (d.pteronyssinus), timotei, bjørk, burot og muggsopp (Cladosporium herbarum).
Ved positiv screeningtest vil disse analysene bli utført automatisk.

S-Matallergener, Fp5:
Screening for spesifikke IgE mot eggehvite, melk, fisk (torsk), hvete, peanøtt og soyabønne.
Ved positiv screeningtest vil disse analysene bli utført automatisk.







Øvrige spesifikke IgE mot allergener kan også rekvireres enkeltvis:
Matvarer Matvarer Dyreepitel Pollen / Midd / Muggsopp Diverse allergener
Eggehvite, f1 Jordbær, f44 Katt (flass), e1 Timotei, g6 Biegift, i1
Kumelk, f2 Hvitløk, f47 Krypkvein, g9 (sendeprøve) Vepsegift, i3
Fisk (torsk), f3 Løk, f48 Hest (epitel), e3 Or, t2 (sendeprøve) Kakerlakk, i6 (sendeprøve)
Hvete, f4 Eple, f49 Ku (flass), e4 Bjørk, t3 Mygg, i71
Rug, f5 Eggeplomme, f75 (sendeprøve) Hund (flass), e5 Hassel, t4 Penicilloyl G, c1
Bygg (korn), f6 Kyllingkjøtt, f83 Marsvin (epitel), e6 Selje, t12 Penicilloyl V, c2
Havre, f7 Kiwi, f84 Gås (fjær), e70 (sendeprøve) Burot, w6 Ampicillin, c203
Mais, f8 Mango, f91 (sendeprøve) Burfugler (fjær), ep72 Løvetann, w8 Amoksicillin, c204
Erter, f12 Banan, f92 Undulat (fjær), e78 (sendeprøve)   Isocyanat TDI, k75 (sendeprøve)
Peanøtt, f13 Kakao, f93 Geit (epitel), e80 D. pteronyssinus, d1 Isocyanat MDI, k76
Soyabønne, f14 Pære f94 Sau (epitel), e81 Husstøvmidd, d2 Isocyanat HDI, k77 (sendeprøve)
Hasselnøtt, f17 Fersken, f95 (sendeprøve) Kanin (epitel), e82   Formaldehyd, k80
Paranøtt, f18 Pekannøtt, f201 (sendeprøve) Svin (epitel), e83 Penicillium notatum, m1 Latex, k82
Mandel, f20 Cashewnøtt, f202 Hamster (epitel), e84 Cladosporium herbarum, m2 Alfa amylase, k87
Krabbe, f23 Sitron, f208 Kylling (fjær), e85 (sendeprøve) Aspergillus fumigatus, m3 CCD; MUFXF3, o214
Reke, f24 Ananas, f210 And (fjær), e86 Mucor racenosus, m4 (sendeprøve) Ascaris, p1
Tomat, f25 Kål, f216 Rotte (epitel, S, U), e87 Alternaria, m6 (sendeprøve)  
Svinekjøtt, f26 Paprika, f218 Mus (epitel, S, U), e88    
Oksekjøtt, f27 Valnøtt, f256 Reinsdyr (epitel), e202 (sendeprøve)    
Gulrot , f31 Drue, f259      
Appelsin, f33        
Potet, f35        
Laks, f41        




 



Link